Kost och munhälsa
En balanserad och varierad kost upprätthåller hälsan och minskar risken för sjukdomar. Munhälsan är en viktig del av det allmänna välmåendet och hälsosamma matvanor kan också bidra till att förebygga tand- och munsjukdomar.
Hörnstenarna i en hälsosam kost
En hälsosam kost kan sättas samman på många olika sätt. Kostens helhet är viktigare än enskilda livsmedel.
Komponera din måltid enligt tallriksmodellen
När du sätter samman en måltid enligt tallriksmodellen får du i dig rätt mängd näringsämnen.
- ½ av tallriken: grönsaker.
- ¼ av tallriken: potatis, fullkornspasta eller andra fullkornsspannmål.
- ¼ av tallriken: en proteinkälla, till exempel fisk, kött, ägg eller baljväxter.
Komplettera måltiden med en salladsdressing baserad på vegetabilisk olja och fullkornsbröd som toppas med växtbaserat bredbart fett. Mjölk, surmjölk eller växtbaserade drycker rekommenderas.
Håll en regelbunden måltidsrytm
Att äta regelbundet, cirka var 3–4 timme, ger dig ork och hjälper din kropp att reglera hunger och mättnad. En bra måltidsrytm omfattar frukost, lunch, middag och 1–2 mellanmål. Genom att äta regelbundet hålls portionerna i lagom storlek och det blir lättare att undvika småätande mellan måltiderna.
Mångsidiga mellanmål innehåller grönsaker, frukt eller bär, en fullkornsprodukt (till exempel bröd, gröt eller müsli) och en proteinkälla (till exempel yoghurt, mjölk eller nötter).
Kom ihåg grönsakerna och säkerställ ett tillräckligt intag av fibrer
Grönsaker, frukt, bär och fullkornsprodukter är viktiga källor till fibrer, vitaminer och mineraler. Baljväxter är dessutom bra proteinkällor. Njut varje dag av grönsaker, frukt och bär, minst 500-800 gram. Hälften av denna mängd bör vara rotfrukter och grönsaker, resten frukt och bär.
Låt grönsaker, frukt och bär vara en del av varje måltid.
Ät fiberrika fullkornsprodukter (bröd, gröt, flingor, müsli, pasta, ris) med minst 6 g fiber/100 g. Nötter och frön är bra källor till fibrer och nyttiga fetter.
Var uppmärksam på fettkvaliteten
Minst 2/3 av det totala fettintaget bör vara mjukt, omättat fett som finns i vegetabiliska oljor, nötter, frön, margarin, avokado och fisk.
Av den totala mängden bör högst 1/3 vara hårt fett. Undvik därför hårt, mättat fett som finns i bland annat smör, feta mejeriprodukter, kött och charkvaror samt bakverk. Ett högt intag av hårt fett höjer blodets kolesterolnivåer.
Minska på saltintaget
Ett högt saltintag höjer blodtrycket, belastar njurarna och ökar risken för osteoporos.
- Minska ditt saltintag genom att välja livsmedel med lägre saltinnehåll – du känner igen dem på hjärtmärket.
- Använd kryddor och örter i matlagningen istället för salt.
- Begränsa intaget av snacks med mycket salt såsom chips, popcorn, mögelost, korv, bacon och saltade kex.
Smaklökarna vänjer sig vid en lättsaltad kost på bara några veckor.

Kost i olika livsskeden och -situationer
Näringsbehoven kan variera beroende på individ och livssituation. Till exempel kan viktkontroll, ätsvårigheter, åldrande eller matvanorna i en barnfamilj behöva tas i beaktande när man planerar sin kost. På basen av de finländska kostrekommendationerna har man också skräddarsytt egna rekommendationer för särskilda grupper (till exempel spädbarn, gravida och veganer).
Vikthantering utan stränga dieter
Vikthantering bygger på ett regelbundet måltidsmönster och en kost som följer näringsrekommendationerna. Undvik strikta dieter eftersom de är svåra att upprätthålla. En varierad och flexibel kost främjar både vikthantering och den allmänna hälsan.
Ätsvårigheter och skev kroppsbild – sök hjälp i tid
Ätsvårigheter och skev kroppsbild kan uppstå oavsett vikt och ålder. Dessa problem kan utvecklas till ätstörningar. Det är viktigt att snabbt uppsöka hjälp från hälsovården. Om du känner oro över ditt ätande eller din kroppsbild, ta kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal.
Mångsidig kost för barnfamiljer
En regelbunden måltidsrytm lägger grunden för en hälsosam kost redan i barndomen. En varierad kost stöder barnets tillväxt och utveckling. En varierad kost för barn innehåller:
- Grönsaker, frukt och bär som en del av varje måltid.
- Fiberrika spannmålsprodukter.
- Baljväxter, fisk, måttliga mängder fjäderfä och ibland rött kött som proteinkälla i huvudmåltiderna.
- Mejeriprodukter eller kalciumberikade växtbaserade alternativ
- Margarin, vegetabiliska oljor, fet fisk samt nötter och frön som källor till mjuka fetter.
Mejeriprodukter rekommenderas för barn enligt följande:
- För små barn: 4 dl flytande mejeriprodukter och 1 skiva ost per dag.
- För skolbarn: 5-6 dl flytande mejeriprodukter och 2-3 skivor ost dagligen.
I olika utvecklingsfaser under barndomen är problem med ätande och ätbeteende vanliga. De flesta ätsvårigheter är lindriga och övergående.
Näring som stöder funktionsförmågan hos äldre
För äldre personer behöver kosten vara mångsidig, välsmakande och färggrann samt innehålla tillräckligt med protein. En tillräcklig och mångsidig kost stöder äldre personers uthållighet, hälsa och funktionsförmåga. En god kost påskyndar återhämtning från sjukdomar och främjar möjligheten att bo hemma.
Med åldern sker förändringar i kroppen som kan öka risken för försämrad näringsnivå och undernäring. Undernäring ökar sjuklighet, förlänger återhämtningstiden från sjukdomar, försämrar livskvaliteten och ökar dödligheten. Viktminskning är ett varningstecken för undernäring och kräver alltid ett snabbt ingripande. Även personer med normalvikt eller övervikt kan vara undernärda om kosten är otillräcklig och ensidig.
Munhälsa och matvanor
En god munhälsa är en viktig del av det allmänna välbefinnandet. Friska tänder och friskt tandkött främjar inte bara tuggförmågan utan även den allmänna hälsan, eftersom dålig munhälsa kan utgöra en risk för många sjukdomar. En hälsosam kost och god munvård går hand i hand, eftersom matvanorna direkt påverkar munhälsan.
Genom att borsta tar du hand om dina tänder
- Borsta dina tänder regelbundet. Borsta tänderna i minst två minuter åt gången två gånger per dag – på morgonen före frukost och på kvällen efter kvällsmålet.
- Använd fluortandkräm. Fluortandkräm stärker emaljen och skyddar mot karies. För barn under 6 år använder man en tandkräm som innehåller 1000–1100 ppm fluor och för barn över 6 år använder man en tandkräm med minst 1450 ppm fluor.
- Rengör mellanrummen mellan tänderna dagligen. Använd tandtråd, mellanrumsborstar eller tandpetare så att det inte bildas plack mellan tänderna.
Tänk på tänderna också då du äter
- Se till att ha en regelbunden måltidsrytm. Ät 5–6 gånger om dagen och ha minst 2–3 timmars paus mellan måltiderna. Det är viktigt att både tänderna och tuggmusklerna får vila mellan måltiderna. Undvik också onödigt småätande.
- Välj mjölk eller vatten som dryck. Undvik söta och sura drycker eftersom de sliter på tandens emalj och bidrar till erosion.
- Begränsa sockerintaget. Socker fungerar som näring för kariesbakterier och främjar bildningen av hål i tänderna. Ju mer socker du äter, desto mer plack (bakteriebeläggning) samlas på tändernas ytor. Ät helst sötsaker direkt efter måltiden som dessert.
- Avbryt syraattacken med xylitol. Xylitol efter en måltid hjälper till att förhindra syraattacker och skyddar tänderna mot karies.
- Undvik alkohol och andra rusmedel. Tobak, snus och alkohol är dåligt för munhälsan. Alkohol och nikotin ökar avsevärt risken för att utveckla munhålecancer. Alkohol torkar också ut slemhinnan i munnen. Dessutom begränsar nikotin blodflödet till tandköttet, vilket gör att bindvävssjukdomar i munnen kan förbli oupptäckta en längre tid.
Munvård för barn under skolåldern
Hos barn under skolåldern sker många förändringar i munnen. De första mjölktänderna kommer vid 5–6 månaders ålder och alla 20 mjölktänder kommer före tre års ålder. Tandsprickning orsakar ofta svullnad i tandköttet och ökad salivproduktion. Lätta förkylningssymtom och lätt feber är vanliga biverkningar.
De första tänderna brukar börja lossna vid cirka 6 års ålder. I början byts vanligen de nedre framtänderna ut. De första permanenta kindtänderna kommer också vid samma tidpunkt. Under de följande två åren byts totalt åtta mjölktänder ut, oftast de fyra övre och de fyra nedre framtänderna.
För att främja munhälsan hos ett barn under skolåldern är det viktigt att etablera en regelbunden måltidsrytm och att vänja barnet vid att borsta tänderna samt använda xylitol.
Munvård för barn i skolåldern
Den andra fasen med tänder som lossnar brukar börja vid 9–10 års ålder. Då byts hörntänderna och de åtta mellan-kindtänderna ut. Också de sista stora kindtänderna kommer fram.
Det är föräldern/vårdnadshavaren som ansvarar för barnets munvård. Det är bra att borsta tänderna tillsammans fram till ca 12 års ålder eller åtminstone tills barnets finmotorik är tillräckligt utvecklad och tänderna kan borstas försiktigt och noggrant.
Med barn och ungdomar i skolåldern är det bra att tillsammans fundera på hälsosamma och mättande mellanmål så att kosten inte innehåller för mycket socker och/eller sura drycker.
Munvård för vuxna
Visdomständerna kommer vanligtvis fram vid 18–25-års ålder. Alla får inte visdomständer, eller så kommer de bara fram delvis. Visdomständer behöver inte tas bort automatiskt om de inte orsakar några symtom och får plats att komma fram ordentligt i tandraden.
Munvård för äldre
När man blir äldre konfronteras man ofta med olika sjukdomar och nya mediciner. Vissa mediciner kan ha betydande effekter på munnen. Många läkemedels biverkningar är muntorrhet. Muntorrhet bör behandlas genom att dricka tillräckligt med vatten, använda produkter för torr mun och säkerställa regelbunden rengöring av eventuella proteser.
Egenvård och självbedömning
Testa dina matvanor med Hjärtförbundets test.
Lär dig mera om småbarns ätsvårigheter och hur du kan stödja ditt barn med hjälp av Psykportens egenvårdsprogram.
Lär dig mera om ätsvårigheter och problem med kroppsbilden och få verktyg för att handera det med hjälp av Psykportens egenvårdsprogram.
Få ett mera balanserat förhållande till mat steg för steg med Psykportens egenvårdsprogram.
Utvärdera fettkvaliteten i din kost med hjälp av Hjärtförbundets test.
Testa om du får i dig för mycket salt med hjälp av Hjärtförbundets test.
Instruktioner för egenvård av munhälsan (avaasuu.fi).
Gör testet och lär dig mera om mun- och tandhälsa (avaasuu.fi).
Tjänster
Sökvillkoren resulterade i 5 resultat
Vasa Matservice arrangerar evenemangsservice och hyr ut kök på beställning.
Specialsjukvården inom munhälsovården omfattar undersökning och vård av mun- och käkområdets sjukdomar.
Grundtandvården består av undersökning av munnen samt nödvändiga förebyggande och reparerande vårdåtgärder.
Jouren garanterar första hjälp vid åtgärder som inte kan flyttas utan risk för livsfara eller...
Näringsterapeuten ger anvisningar om förebyggande och behandling av sjukdom samt om dieter vid sjukdom.
Hittade du inte det du letade efter? Tjänstesökning