Rusmedel och beroenden
Beroenden har en betydande inverkan på livskvaliteten och välbefinnandet. Detta gäller oavsett om man är beroende av rusmedel som alkohol eller droger eller om man lider av ett funktionellt beroende, såsom spelberoende, mobilberoende eller sexberoende. Det är möjligt att bli fri från ett beroende och det finns hjälp att få.
Vad är ett beroende?
Att vara beroende av något innebär att man är fast i ett beteende eller en vana som är svår att sluta med trots att det får negativa konsekvenser. Man kan vara beroende av olika substanser såsom nikotin, alkohol eller droger eller lida av ett funktionellt beroende. Ett funktionellt beroende kan handla om att man spenderar mer tid på penningspel, dataspel eller sociala medier än vad som är hälsosamt.
När vi gör något som känns bra släpper hjärnan ut dopamin. Då det gäller beroenden kan dopaminkickarna utlösas av till exempel alkohol, droger eller spelande. Över tid vänjer sig hjärnan vid dessa kickar och kan få svårt att fungera utan dem. Därför kan det vara krävande att ta sig ur ett beroende på egen hand.
Tecken på att du har utvecklat ett beroende
Ibland utvecklas ett beroende så långsamt att man inte lägger märke till det. Är du orolig för att du har utvecklat ett beroende? Var uppmärksam på följande varningssignaler:
- Beroendet styr dina tankar och tar mycket av din tid.
- Du hanterar stress och andra känslor genom att ägna dig åt beroendet.
- Du fortsätter trots att du vet att det skadar dig.
- Det är svårt att sluta eller minska.
- Du åsidosätter arbete, studier eller familj för att få mer tid för beroendet.
- Du får abstinens, som nedstämdhet eller irritation, när du tar paus.
- Du ljuger eller döljer beroendet för andra.
- Du behöver göra eller använda mer för att uppnå samma effekt som tidigare.

Hur blir man fri från ett beroende?
Det är möjligt att övervinna ett beroende och det finns olika sätt att gå till väga. Det är bra om man klarar av att identifiera problemen och söka hjälp i ett tidigt skede. Med rätt stöd kan man ta tillbaka kontrollen över sitt liv.
Om du märker att du har börjat utveckla ett beroende finns det flera saker du kan göra för att börja må bättre.
- Erkänn att du har ett problem: Erkänn för dig själv att beroendet påverkar ditt välbefinnande.
- För dagbok: Skriv ner när och hur mycket du ägnar dig åt ditt beroende. På det viset får du en helhetsbild av din situation och du har också en bättre överblick över dina framsteg.
- Identifiera faktorer som triggar: Tänk över vilka situationer som ger dig lust att hänge dig åt ditt beroende och hitta andra sätt att hantera dessa.
- Gör upp en plan: Sätt upp konkreta mål och följ upp dina framsteg.
- Ha tålamod: Förändringar kräver tid, men varje steg tar dig framåt.
- Sök stöd: Berätta om din oro för en närstående eller en yrkesperson.
Nikotin-, alkohol- och drogberoende
Användning av nikotin, alkohol eller droger kan börja oskyldigt men är alltid förknippat med en risk för att utveckla ett beroende. Rusmedel används av många skäl, till exempel för att koppla av, uppleva spänning eller för att klara av sociala situationer.
Nikotinprodukter
Till nikotinprodukter hör bland annat cigaretter, elcigaretter, snus och nikotinpåsar. Nikotin är starkt beroendeframkallande. Vid nikotinberoende kan abstinensbesvär uppstå såsom rastlöshet, irritabilitet och koncentrationssvårigheter.
Om du vill sluta använda nikotin, försök hitta sätt att kompensera för nikotinbruket. Det kan hjälpa att tugga tuggummi eller att dricka vatten då suget uppstår.
Alkohol
Alkohol är det rusmedel som används mest i Finland. Alkoholdrycker förknippas ofta med festliga tillfällen och avkoppling. Att dricka alkohol kan på så sätt obemärkt bli en vana som skadar det dagliga livet.
Alkoholberoende är både fysiskt och psykiskt och det kan vara svårt att minska eller sluta dricka på egen hand. Abstinensbesvären kan innefatta allt från svettningar och hög puls till ångest och sömnlöshet. Vid långvarigt drickande kan abstinensbesvären pågå i flera veckor.
Droger och andra berusningsmedel
Narkotika finns i många olika former och kan användas på olika sätt, till exempel som tabletter, pulver eller vätska. De kan rökas, sniffas eller injiceras. Gamla smärtstillande medel räknas också som narkotika. En del droger har en lugnande inverkan medan andra ger mera energi och starkare självkänsla.
Drogmissbruk ökar risken för både fysiska och psykiska sjukdomar. Man kan lätt bli fast i ett drogberoende, då flera typer av droger utlöser onaturligt höga dopaminkickar. Höga halter av dopamin i hjärnan ger en stark känsla av eufori som användaren vill uppnå igen och igen. Droganvändning förändrar hjärnan så att det kan bli svårt att uppleva välbehag utan droger.
Funktionella beroenden
Även aktiviteter som får oss att må bra och ger oss glädje i vardagen kan utvecklas till beroenden. Sådana aktiviteter kan vara till exempel spelande, sociala medier eller sex. På samma sätt som vid andra beroenden känns det bra när man utför aktiviteten, men i efterhand är det vanligt att man drabbas av ånger och skuldkänslor då man ser de negativa effekterna.
Utöver de beroenden som nämns här finns det också andra aktiviteter som man kan tappa kontrollen över och som kan utvecklas till beroenden, till exempel träning och shopping.
Spel om pengar
Hasardspel, såsom lotto, spelautomater, vadslagning och skraplotter är vanligt i Finland. Åldersgränsen för alla penningspel är 18 år. För de flesta är spel om pengar ett harmlöst tidsfördriv som kan ge lite omväxling och spänning i vardagen. För de personer som fastnar i ett spelberoende kan spelandet få allvarliga följder för hälsa, ekonomi och sociala relationer.
Tips för att minska på spelandet
- Se på spelandet som ett nöje, inte som ett sätt att tjäna pengar.
- Sätt gränser för hur mycket tid och pengar du kan lägga på spel.
- Hitta andra sätt att hantera och bearbeta dina känslor än genom att spela.
Digitalt spelande
Digitala spel såsom dator-, konsol- eller mobilspel kan spelas var som helst och när som helst, ensam eller tillsammans med andra och ofta utan inslag av pengar.
Överdrivet spelande kan leda till fysiska besvär som nack- och axelsmärtor, huvudvärk, viktförändringar, trötthet och sömnproblem. Det kan även orsaka sociala och psykiska problem som depression och social isolering. Vissa spel kan dessutom förvärra sömnproblem, öka aggressivitet hos en del personer eller bidra till dåligt beteende och problemlösning.
Tips för att ta kontroll över spelandet
- Spela i korta omgångar och ställ in alarm för pauser; pauserna förbättrar också din prestation.
- Balansera spelandet med andra aktiviteter, som fysisk träning.
- Umgås med vänner både online och utanför spelvärlden.
Internet
Skadlig internetanvändning definieras som överdriven eller tvångsmässig användning av internet som orsakar problem inom andra livsområden. Nätberoende associeras ofta med specifika applikationer eller plattformar, exempelvis pornografi, spel om pengar, onlinespel eller interaktiva applikationer. Även mållös surfing eller tvångsmässigt samlande av digital information kan vara problematiskt. Abstinenssymtom som ångest och rastlöshet kan uppstå.
Tips för att ta kontroll över din internetanvändning
- Ändra rutiner och byt ut tid på nätet mot andra aktiviteter.
- Begränsa användningen till exempel med hjälp av en timer.
- Undvik tjänster som orsakar starkt beroende.
- Hantera abstinens genom att skapa listor över problem kopplade till överanvändning och fördelar med att minska.
- Reflektera över konsekvenser och vad som har försummats på grund av internetanvändningen.
- Bygg ett stödnätverk genom att delta i sociala aktiviteter och utveckla nya intressen.
- Sök professionellt stöd, som till exempel individuell terapi eller familjeterapi så att du kan få hjälp.
Mobiltelefon och sociala medier
Mobilberoende eller some-beroende kan beskrivas som en oförmåga att klara sig utan sin smarttelefon eller appar för sociala medier. Smarttelefoner och i synnerhet sociala medier är utformade för att locka till långvarig användning och faktorer såsom ljud, aviseringar och belöning från spel lyckas ofta med att få användaren att återgå till telefonen. Abstinenssymtomen är de samma som för andra beroenden – ökad användning, svårigheter med känsloreglering och toleransutveckling.
Tips för att minska mobilanvändningen
- Stäng av notiser och rensa bort appar som inte ger mervärde.
- Sätt av en särskild tid varje dag för mobilanvändning och aktivera automatiska varningar för överdrivet användande.
- Bestäm särskilda tider och platser där mobilen ska vara avstängd, som vid sängdags eller måltider.
- Lämna mobilen i ett annat rum på natten och använd istället en vanlig väckarklocka.
- Delta i mobilfria aktiviteter, som träning, hobbyer eller socialt umgänge.
- Identifiera vad som triggar dig att använda mobilen eller sociala medier och hitta alternativ som motverkar dem.
- Sök stöd från familj och vänner eller överväg professionell hjälp vid behov.
Sex
God sexuell hälsa innebär ett positivt och respektfullt förhållande till sexualitet och relationer som är fritt från tvång, diskriminering och våld. Det handlar också om att ha tillgång till information och vård. En god sexuell hälsa omfattar även fysisk, psykisk och emotionell trygghet i sexuella relationer, samt friheten att själv välja när och hur man vill vara sexuellt aktiv.
Sexberoende är däremot ett tvångsmässigt sexuellt beteende som dominerar vardagen och på ett skadligt sätt. Det kan innebära att man har upprepade sexuella tankar och beteenden som orsakar ångest och skam, till exempel upprepad onani, ständigt sökande efter nya partners eller att man är besatt av en omöjlig relation.
Om det sexuella beteendet stör vardagslivet eller relationerna är det viktigt att söka hjälp och stöd. Många människor har nytta av sexualterapi, kognitiv psykoterapi eller självhjälpsgrupper.
Till dig som närstående
Det är svårt att se en familjemedlem, vän eller partner kämpa med ett beroende. För dig som närstående är det vanligt att känna oro, frustration och maktlöshet. Kom ihåg att det finns hjälp att få! Att söka stöd hos andra som varit i liknande situationer, till exempel via stödgrupper, kan vara till stor hjälp. Du är inte ensam!
När bör man bli orolig?
Oro för att en närstående lider av ett beroende kan vara berättigad om man märker tydliga förändringar i deras beteende, känslor, ekonomi eller hälsa.
Tecken att hålla utkik efter är:
- Beteende: Personen drar sig undan socialt, ljuger för att dölja sitt beroende, försummar åtaganden och intressen.
- Känslor: Ökad ångest, depression, ilska eller rastlöshet.
- Ekonomi: Skulder, lån eller dolda transaktioner kopplade till spel eller rusmedel.
- Hälsa: Stress, huvudvärk, viktförändringar eller andra fysiska symptom.
Hur stödja den som är beroende?
Personer med beroende behöver ofta stöd från andra för att hantera sin situation. Om du försöker hjälpa någon i din närhet som lider av ett beroende, tänk på detta:
- Var lugn och öppen när du pratar med personen.
- Beskriv hur situationen påverkar dig och ert gemensamma liv.
- Skydda ekonomin genom att ta ansvar för räkningarna om ni bor tillsammans.
- Hjälp till att hitta professionell hjälp och stötta inom dina egna gränser.
- Ha tålamod, förändring tar tid och kan kräva flera försök.
- Undvik att predika eller beskylla, och delta inte i spel eller inta rusmedel med personen.
- Låt personen ta ansvar för konsekvenserna av sitt beteende och sina beslut.
Hjälp kan fås genom att kontakta hälsocentralen, företagshälsovården eller beroendetjänsterna inom Österbottens välfärdsområde. Det finns även olika föreningar som kan ge personer med beroende och deras närstående hjälp.
Hur tar man hand om sig själv som närstående?
Beroenden påverkar inte bara användaren utan även personer i hens omgivning, särskilt i nära relationer. Förutom ekonomiska svårigheter kan närstående uppleva trötthet, ångest, rädsla, ilska, depression och sömnproblem.
Tips till dig som närstående
- Ta upp ämnet
Prata om din oro över närståendes rusmedelsanvändning utan att anklaga eller hota. Dela dina känslor och farhågor och diskutera även om problemet inte är allvarligt.
- Det är inte ditt fel
Du är inte ansvarig för din närståendes rusmedelsproblem eller val. Endast personen själv kan hitta motivation till förändring. - Ljug inte för deras skull
Försök inte dölja din närståendes beteende för andra – det skapar onödig stress och komplicerar din situation. - Ge inte pengar
Ge inte pengar till en närstående med ett missbruk. Om du vill hjälpa, gör det med konkret stöd som mat eller andra nödvändigheter. - Släpp skammen
Du bär inte ansvaret för din närståendes handlingar. Undvik att låta skam och hemlighetsmakeri påverka ditt liv negativt. - Sätt gränser
Definiera tydliga gränser i relationen och håll fast vid dem för att inte låta missbruket ta över ditt liv. - Låt proffs ta över
Du har inte ansvar för att lösa din närståendes problem. Kontakta myndigheter eller professionella när det behövs. - Prioritera dig själv
Ta hand om ditt eget välmående och sök stöd om du behöver. Få hjälp via exempelvis stödgrupper eller rådgivningstjänster. - Acceptera och uppskatta små framsteg
Du kan stödja en närstående som vill förändras, men kom ihåg att det är deras ansvar. Värdera de goda stunderna men bygg inte upp förväntningar. Ibland kan det bästa vara att släppa taget helt.
Läs mera här:
Egenvård och självbedömning
Omaolos coachning ger dig tips om hur du kan leva ett rökfritt liv och hur du kan hantera svåra situationer.
Med hjälp av Psykportens egenvårdsprogram kan du utvärdera din situation och sätta upp mål. Du får också råd om hur du upprätthåller de förändringar du åstadkommit.
Psykportens egenvårdsprogram kan hjälpa dig att minska eller helt och hållet sluta använda droger eller missbruka lagliga substanser såsom läkemedel eller lösningsmedel.
Droglänkens onlinekurs om bedömning och hantering av hasardspel. Ditt mål kan vara att minska eller sluta spela.
Droglänkens onlinekurs erbjuder information och övningar för att hantera sexmissbruk.
Med Droglänkens test kan du mäta svårighetsgraden av ditt nikotinberoende orsakat av rökning.
Droglänkens test för att bedöma snusberoende.
Psykportens testformulär för att bedöma om din alkoholkonsumtion är måttlig eller innebär en ökad risk. Riskgränserna i frågeformuläret har anpassats för kvinnor.
Psykportens testformulär för att bedöma om din alkoholkonsumtion är måttlig eller innebär en ökad risk. Riskgränserna i frågeformuläret har anpassats för män.
Psykportens testformulär för att bedöma om din alkoholkonsumtion är måttlig eller innebär en ökad risk. Riskgränserna i frågeformuläret har anpassats för 65-åringar och äldre.
Psykportens test för att bedöma vilka problem och besvär du har kopplade till din droganvändning samt bedöma graden av dessa. Du kan göra testet om du använder andra rusmedel än alkohol.
Droglänkens test för att bedöma om ditt digitala spelande är problematiskt.
Med hjälp av Droglänkens IAT-testet får du klarhet i om du har problem med ditt internetbruk.
Utvärdera din egen nivå av internetanvändning med Droglänkens someberoendetest.
Om du är orolig för ditt sexuella beteende kan du göra Droglänkens sexberoendetest.
Om du funderar på din partners rusmedelsanvändning kan du ta EHYTs test.
Psykportens egenvårdsprogram ger information och hjälper dig att hantera det du som närstående går igenom.
Om du funderar över en närståendes spelande kan du ta detta test som är utvecklat av Peluuri och THL.
Tjänster
Sökvillkoren resulterade i 42 resultat
Aaltohemmet tillhandahåller gemenskapsboende för personer över 18 år med psykiska problem och missbruksproblem i Vasa.
Akutpsykiatriska avdelningen är en sluten akutpsykiatrisk samt akutpsykogeriatrisk avdelning för patienter med olika psykiska sjukdomar.
Barnskyddet dess uppgift är att trygga barnens rättigheter, rätt till en trygg och harmonisk uppväxtmiljö,...
Beroendepsykiatriska avdelningen är indelad i beroendevård och psykiatriskvård.
Bäckvägens service-enhet erbjuder boendeservice för personer som är i behov av psykosocialt stöd och omsorg...
Dagcenterverksamhet som syftar till att stöda hantering av vardagen.
Dagcenterverksamhet som syftar till att stödja din hantering av vardagen.
Ekonomi- och skuldrådgivningen hjälper dig med både stora och små ekonomiska frågor. Tjänsten är konfidentiell...
Skol- och studerandehälsovården arbetar förebyggande för att främja elevernas hälsa.
Kostnadsfri lågtröskelverksamhet för familje- och närståendevåld riktat till våldsoffer och våldsutövare i alla åldrar.
Hittade du inte det du letade efter? Tjänstesökning