Användning av dokument i Riksarkivets forskarsalar eller digitalt på nätet.
Fjärrlån av dokument och annan kopiering av dokument än på egen hand är avgiftsbelagt. För dem tar Riksarkivet ut en avgift enligt sin prislista. Prislistan finns på Riksarkivets webbplats.
Gör så här
Beställ i förväg önskade dokument i webbtjänsten Astia på din egen dator eller på plats i forskarsalen. Du kan använda offentliga digitaliserade dokument i webbtjänsten Astia på din egen dator. Dokument som du beställer kan också levereras till dig i forskarsalen. Vår personal hjälper dig att hitta material och göra beställningar. Kontaktinformation, forskarsalarnas öppettider och leveranstider för dokument finns på Riksarkivets webbplats.
För vem och med vilka villkor
Största delen av de dokument som förvaras i Riksarkivet är offentliga. En del av dokumenten har åtkomstbegränsning enligt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet och personuppgiftslagen, och de får endast användas med användningstillstånd. Även privatarkiv kan vara åtkomstbegränsade, på basis av överlåtelseavtal eller lagstiftning. Du kan använda dokument med åtkomst- eller visningsbegränsning i Riksarkivets interna nät i forskarsalarna. I webbtjänsten Astia kan du ansöka om användningstillstånd till material med åtkomstbegränsning och beställa avgiftsbelagda utredningar och kopior. Detta kräver att du registrerar dig som användare i tjänsten. Digitaliserade eller mikrofilmade dokument lämnas i regel inte för användning i analogiskt format. En del dokument kan vara i så dåligt skick att användningen av dokumenten kan vara begränsad.
Riksarkivet
Riksarkivet
Kontaktuppgifter
Astia, Riksarkivets e-tjänst
Med webbtjänsten Astia kan du söka material som förvaras i Riksarkivet och beställa material så att det kan användas i Riksarkivets forskarsalar samt fjärrlåna det till Riksarkivets övriga verksamhetsställen. Du kan använda offentliga digitaliserade material, ansöka om rätt att använda åtkomstbegränsat material samt begära utredning av information i enskilda handlingar, till exempel stamkort, bouppteckningar osv. Dessutom kan du följa med dina egna beställningar, användningstillstånd och informationsförfrågningar.
Chatt
I chatt tjänsten på hemsidan svarar Riksarkivets experter på frågor som rör användningen av webbtjänster eller digitalt material.
Chatt fönstret hittar du genom att klicka på chatt knappen längst ner till höger på vår webbplats. Chatt-ikonen är en grön bubbla med ett frågetecken och chatt-text inuti.
Feedbackformulär
Ge feedback om Riksarkivets webbplats, webbtjänsten Astia, Arkivens Port eller forskningsdatabaser. Feedbackformuläret finns högst upp på Riksarkivets olika webbplatser, bakom texten Feedback.
Formuläret berättar vilken sida (webbadress) kunden har klickat på för att öppna formuläret. Detta kan hjälpa till att lösa ett problem, t.ex. om det digitaliserade materialet inte visas på rätt sätt.
Genom att välja tjänst och ämne för feedbacken i formuläret styrs feedbacken till de experter som är mest insatta i ämnet. Feedback kan lämnas anonymt eller med dina kontaktuppgifter, och du kommer att få ett e-postmeddelande med information om processen för att hantera din feedback.
Gemensamma servicenumret för forskarsalar
På servicenumret svarar forskarsalens personal på frågor som gäller kundernas material och forskarsalarna. Tack vare den gemensamma tjänsten kan vi erbjuda rådgivning till våra kunder även de dagar då verksamhetsställets forskarsal är stängd eller då det är självbetjäningsdag i forskarsalen.
Vi rekommenderar att du beställer de handlingar du vill ha i förväg i vår webbtjänst Astia, så att de är färdiga när du kommer till forskarsalen. Beställningar tas inte emot per telefon.
Riksarkivets telefonväxel
Riksarkivets telefonväxel förenar dig till den person som ansvarar för tjänsten.
Riksarkivet Helsingfors
Riksarkivets huvudbyggnad är öppen för alla.
I huvudbyggnaden har du gratis tillgång till de pappershandlingar som förvaras på Fredsgatan och på Broberget. Utöver pappershandlingar har du tillgång till alla digitala och mikrofilmade material. Du kan läsa materialen i forskarsalarna och mikrofilmsläsesalen. Digitala material kan du läsa på kundterminalerna. Du har också tillgång till biblioteket i anslutning till forskarsalen.
De närmaste hållplatserna för lokaltrafiken finns på Snellmansgatan. Den närmaste metrostationen är i Kajsaniemi. Detaljerad information om spårvagns- och busslinjerna och tidtabellerna hittar du på lokaltrafikens webbplats. Det finns inga avgiftsfria parkeringsplatser. De parkeringsplatser som är närmast huvudbyggnaden ligger längs Fredsgatan och Snellmansgatan. I parkeringshuset Kluuvi finns dessutom parkeringsplatser.
Lokalerna i huvudbyggnaden är inte hinderfria. Det är möjligt att röra sig i forskarlokalerna, men för att komma exempelvis till utställnings- och föreläsningssalar samt caféet kan du behöva hjälp. En hiss finns. Ledhundar är tillåtna.
I huvudbyggnaden finns både ett pausrum och en lunchrestaurang.
Besöksuppgifter
00170 Helsingfors
Postadress
00171 Helsingfors
Riksarkivet Joensuu
Riksarkivets verksamhetsställe i Joensuu är öppet för alla. Vid verksamhetsstället i Joensuu har du gratis tillgång till de pappershandlingar och alla digitala eller mikrofilmade material som förvaras vid verksamhetsstället.
Du kan läsa materialen i vår forskarsal med 20 platser eller mikrofilmsläsesalen med 8 platser. Du kan läsa digitala handlingar på kundterminalerna, som har en internetuppkoppling. Du har tillgång till biblioteket som finns dels i öppna hyllor i forskarsalen, dels i ett magasin varifrån du kan beställa verk.
De närmaste hållplatserna för lokal- och fjärrtrafiken finns vid Naturresursinstitutet och universitetet. Om du kommer från Villmanstrand- och Imatrahållet rekommenderar vi att du stiger av i stadens centrum. Detaljerad infomation om busslinjerna och tidtabellerna hittar du på lokaltrafikens webbplats.
Det finns ett mycket begränsat antal parkeringsplatser i närheten av verksamhetsstället. Parkeringsområdet vid Joensuu universitetsbibliotek ligger ca 50 meter från arkivet. Parkeringen på campusområdet är avgiftsfri från september till maj mån-fre kl. 7-16. Övrig tid är parkeringen avgiftsfri. Parkeringsavgifter tas inte ut för underhålls- och inva-parkering.
Rörelsehindrade kommer in via verksamhetsställets huvudentré. Ring på dörrklockan så kommer personalen vid behov och öppnar ytterdörrarna till sin fulla bredd. Du behöver inte meddela om din ankomst på förhand. Verksamhetsställets lokaler är hinderfria. Du har tillgång till kundbetjänarnas lokaler som finns på första våningen. Det finns särskilda WC-utrymmen för rörelsehindrade. Ledhundar är tillåtna.
Besöksuppgifter
80101 Joensuu
Postadress
80101 Joensuu
Riksarkivet Jyväskylä
Riksarkivets verksamhetsställe i Jyväskylä är öppet för alla. Vid verksamhetsstället i Jyväskylä har du gratis tillgång till de pappershandlingar och alla digitala eller mikrofilmade material som förvaras vid verksamhetsstället. Du kan läsa materialen i vår forskarsal med 29 platser eller mikrofilmsläsesalen med 20 platser. Du kan läsa digitala handlingar på kundterminalerna, som har en internetuppkoppling. Referensbiblioteket innehåller litteratur med lokalhistorisk anknytning och med anknytning till Mellersta Finland samt släktforskning. De nyaste tidskrifterna i historieforskning och släktforskning kan läsas i kundernas kaffehörna.
Tisdag är en rådgivningsdag. Vi ger råd i frågor som rör data och ansökan om åtkomsträttigheter.
Onsdag och torsdag är självbetjäningsdagar. Kunderna kan på egen hand forska i
- analogiska material
- digitala material med åtkomst- och visningsbegränsning inom ramen för kundernas åtkomstbehörigheter som behandlats på förhand
- samlingar i referensbiblioteket och
- mikrofilmmaterial som förvaras i forskarsalen
De närmaste busshållplatserna för lokaltrafiken finns i korsningen mellan Pitkäkatu och Voionmaankatu. Detaljerad information om busslinjerna och tidtabellerna hittar du på webbplatsen lokaltrafiken i Jyväskylä. Det finns ett parkeringsområde intill verksamhetsstället. Hämta ett parkeringstillstånd från forskarservicen om du parkerar här. Det finns tidsbegränsade parkeringsplatser längs Pitkäkatu.
Rörelsehindrade kommer in till verksamhetsstället via huvudentrén. Vi rekommenderar att du meddelar oss på förhand så att vi kan hjälpa till med att öppna dörrarna. Verksamhetsställets lokaler är hinderfria. Det finns en inva-WC i hallen. Ledhundar är tillåtna.
Besöksuppgifter
40101 JyvÄskylÄ
Postadress
40101 JyvÄskylÄ
Riksarkivet S:t Michel
Riksarkivets verksamhetsställe i S:t Michel är öppet för alla. Vid verksamhetsstället i S:t Michel har du gratis tillgång till de pappershandlingar och alla digitala eller mikrofilmade material som förvaras vid verksamhetsstället. Du kan läsa materialen i forskarsalen med 14 platser. Du kan läsa digitala handlingar på kundterminalerna, som har en internetuppkoppling.
Vid verksamhetsstället i S:t Michel har du också tillgång till kyrkoböcker från de lutherska och ortodoxa församlingarna på det överlämnade området. Du kan få tjänsteintyg och släktutredningar ur dessa vid verksamhetsstället. Arkivets bibliotek finns dels i öppna hyllor i forskarsalen, dels i ett magasin varifrån man kan beställa verk.
Lokaltrafikens bussar går inte förbi arkivet. Busstationen ligger på gångavstånd. Detaljerad infomation om busslinjerna och tidtabellerna hittar du på lokaltrafikens webbplats.
På verksamhetsställets bakgård finns det parkeringsplatser. Dessutom finns det parkeringsplatser längs Pirttiniemenkatu och på den närliggande simhallens gårdsplan.
Rörelsehindrade kommer in till verksamhetsstället via personalingången, som har en ramp. Personalingången ligger i närheten av huvudentrén. Vi ber att du meddelar oss om din ankomst på plats eller på förhand så att personalen kan hjälpa till med att öppna dörren.
Verksamhetsställets lokaler är hinderfria och det finns en trapphiss för att komma till forskarsalarna. Inva-WC:er finns i hallen för forskarsalarna. Ledhundar är tillåtna.
Besöksuppgifter
50101 Mikkeli
Postadress
50101 Mikkeli
Riksarkivet Uleåborg
Riksarkivets verksamhetsställe i Uleåborg är öppet för alla. Vid verksamhetsstället i Uleåborg har du gratis tillgång till de pappershandlingar och alla digitala eller mikrofilmade material som förvaras vid verksamhetsstället. Du kan läsa materialen i vår forskarsal med 32 platser eller mikrofilmsläsesalen med 15 platser. Du kan läsa digitala handlingar på kundterminalerna, som har en internetuppkoppling. Du har även tillgång till ett referensbibliotek.
Verksamhetsstället i Uleåborg ligger på gångavstånd från tåg- och busstationerna. De närmaste hållplatserna för lokal- och regiontrafiken finns på Saaristonkatu och Rautatienkatu. Detaljerad information om busslinjerna och tidtabellerna hittar du på webbplatsen för Uleåborgs kollektivtrafik. Du har tillgång till avgiftsfria parkeringsplatser och cykelställningar på verksamhetsställets innergård, dit man kommer från Lyötynkatu.
För rörelsehindrade finns det på innergårdssidan en ingång med ramp. Du kan be om att dörren öppnas med dörrtelefonen vid ingången.
Verksamhetställets lokaler är hinderfria. Kundbetjänarnas lokaler finns på första våningen och du kan ta hissen till de övriga våningarna. Det finns en inva-WC i kundlokalerna. Ledhundar är tillåtna.
Besöksuppgifter
90100 Oulu
Riksarkivet Vasa
Riksarkivets verksamhetsställe i Vasa är öppet för alla. Vid verksamhetsstället i Vasa har du gratis tillgång till de pappershandlingar och alla digitala eller mikrofilmade material som förvaras vid verksamhetsstället. Du kan läsa materialen i forskarsalen som har tolv platser, och i mikrofilmsläsesalen finns det 14 läsplatser/apparater. Du kan läsa digitala handlingar på kundterminalerna, som har en internetuppkoppling. Du har också tillgång till historielitteratur samt tidningar relaterade till arkivbranschen och lokalhistorien.
Materialbeställningar ska i första hand göras genom e-tjänsten Astia.
Tåg- och busstationerna finns i den omedelbara närheten av verksamhetsstället på andra sidan av den så kallade viadukten. Detaljerad information om busslinjerna och tidtabellerna hittar du på lokaltrafikens webbplats samt regiontrafikens webbplats. De närmaste parkeringsplatserna finns mot Magasinsgatan på Opistotalos gård. Det finns även parkeringsutrymme mittemot verksamhetsstället på den gamla busstationens gård.
Rörelsehindrade kommer in via Vaasa-opistos lokaler i A-trappan. Ingången är försedd med en rullstolsramp. Du meddelar väl om din ankomst på förhand.
Verksamhetsställets lokaler är hinderfria. Till Opistotalos café kommer man via Vaasa-opistos lokaler. Inva-WC:er finns i verksamhetsställets hall. Ledhundar är tillåtna.
Besöksuppgifter
65101 Vasa
Postadress
65101 Vasa
Riksarkivet Åbo
Riksarkivets verksamhetsställe i Åbo är öppet för alla. Vid verksamhetsstället i Åbo har du gratis tillgång till de pappershandlingar och alla digitala eller mikrofilmade material som förvaras vid verksamhetsstället. Du kan läsa materialen i vår forskarsal med 26 platser eller mikrofilmsläsesalen med tolv platser. Du kan läsa digitala handlingar på kundterminalerna, som har en internetuppkoppling. I arkivet finns också ett omfattande referensbibliotek med tyngdpunkten på historiskt material.
Onsdag och torsdag är rådgivningsdagar: Vi ger råd i frågor som rör data och ansökan om åtkomsträttigheter. Under självbetjäningsdagarna på fredagar finns en väktare på plats för att överlämna material som i förväg har beställts på webbtjänsten Astia och levererats till forskarsalen.
De närmaste busshållplatserna för lokaltrafiken ligger på Aningaisgatan. Busstationen ligger på cirka etthundra meters avstånd. Detaljerad information om busslinjerna och tidtabellerna hittar du på lokaltrafikens webbplats. Du kan använda parkeringsplatsen som är belägen i hörnet mellan Tureborgsgatan och Arkivstigen. Parkeringsområdet är avstängt med bom, men koden till bommen får du via kundtjänsten.
Rörelsehindrade kommer in till verksamhetsstället via lastkajen på bakgården. Meddela på förhand att du kommer, så går det fortare att komma in.
Verksamhetsställets lokaler är hinderfria och det finns en hiss. Inva-WC:n ligger i entréhallen. Ledhundar är tillåtna.
Besöksuppgifter
20101 Åbo
Mer information: Ingång från Sibeliusgatan.
Postadress
20101 Åbo
Samearkivet
Riksarkivets Samearkiv betjänar dig vare sig du är forskare eller medborgare. Du har tillgång till Samearkivets handlingar i pappersformat samt till allt digitaliserat material i Riksarkivet via kundterminalen.
I arkivet förvaras arkiv från privatpersoner, släkter, föreningar, stiftelser och företag som är viktiga för sameforskningen. De samiska myndigheterna överlåter dessutom de analoga handlingar som ska förvaras varaktigt till Samearkivet.
Besöksuppgifter
99870 Inari
Mer information: Sajos
Arkivens Portti
Arkivens Portti är en webbtjänst som gemensamt utvecklats och underhålls av olika arkiv och som ger dig tips och råd om användningen av material i både analogt och digitalt format. Innehållet utvecklas med tiden så att det stöder användningen av allt fler materialgrupper. I Arkivens Portti finns det endast få handlingar, men systemet ger handledning i hur man kommer åt handlingarna med hjälp av arkivförteckningar eller hur man kan hitta dem i Riksarkivets övriga webbtjänster, som i sig själva innehåller material.
Du kan granska innehållet i Arkivens Portti på tre olika sätt. Du kan skaffa information om dokumentkällor som behandlar enskilda personer eller en persongrupp, eller så kan du få information om olika materialhelheter antingen som en alfabetisk lista eller per tema. Arkivens Portti får gratis användas av alla arkiv som förvarar material som finns tillgängligt för forskare och som i innehållsproduktionen förbinder sig att följa strukturen i Arkivens Portti. Om du vill har mer information om hur du kan ansluta din egen organisation till Arkivens Portti, ska du kontakta Riksarkivets registratorskontor. Inloggningsfönstret för Arkivens Portti är endast avsett för den personal som uppdaterar innehållet. Allt innehåll är fritt tillgängligt för alla användare utan registrering eller inloggning.
Diplomatarium Fennicum
Diplomatarium Fennicum strävar efter att samla alla dokumentkällor som handlar om Finland eller finländarna under medeltiden. I databasen kan du forska i och söka material utan att registrera dig. Totalt omfattar databasen över 6 700 handlingar eller fragment och i anknytning till dessa över 23 000 referenser till såväl arkivmaterial som webbmaterial och tryckt material, såsom källpublikationer.
Europeana Heraldica
I Europeana Heraldica-databasen har man samlat heraldik som är särskilt betydelsefull för Finlands historia. Materialiet omfattar totalt 8 000 vapen och heraldiska sigill. Dessutom finns det cirka 500 sigill som inte räknas som heraldiska i databasen. Tjänsten innehåller cirka 5 600 olika vapenförekomster.
Finna
Med Finna kan du söka och ta del av den del av Riksarkivets material som omfattas av söksystemet.
Karelen-databasen
Karelen-databasen bygger på kyrkoarkiven från de avträdda områdena i Karelen och Petsamo. Den innehåller befolkningsregisteruppgifter om invånarna i de här områdena från 1680-talet till början av 1950-talet.
Karelen-databasen har tagits fram av stiftelsen för Karelen-databasen; stiftelsen överlämnade databasen till Riksarkivet 2021. Databasen innehåller över 8,5 miljoner offentliga dataposter, det vill säga uppgifter som är minst 100 år gamla eller minst 50 år gamla om personen med säkerhet har avlidit. Den del av databasen som omfattas av begränsad åtkomst (ca 3 miljoner dataposter) innehåller de uppgifter som är högst 100 år gamla. Dessa uppgifter kan läsas i Riksarkivets forskarsalar via användargränssnittet Katiha Windows. Åtkomsträtt till de uppgifter som omfattas av begränsad åtkomst ska ansökas hos Riksarkivet.
Sovjetunionen blev deras öde -databasen
Databasen innehåller person- och kartuppgifter om finländare i Sovjetunionen 1917–1964. Mest uppgifter finns insamlade om offren för den stora terrorn 1937–1938 samt om de som befann sig i Ryssland 1917, de röda flyktingar, amerikafinländare och avhoppare.